Vejledning:   Køb af havkajak for begyndere.

Vi anbefaler begyndere at køb en kajak i plast 3 lags sandwich konstruktion, da prisen ikke er så høj, og den vil være meget slidstærk og modstå slag og knubs langt bedre end glasfiber og 1 lags plast. Vi anbefaler ikke, at du køber kajakker i 1 lags plast eller at du køber en glasfiber kajak til en pris vejl. under ca. 15.000 kr.

Havkajakker i PE Plast 3 lags sandwich konstruktion har siden de kom på markedet reduceret salget af glasfiber kajakker voldsomt, da du med plast i 3 lags sandwich konstruktion får noget af det bedste fra glasfiber kajakken og styrken fra PE Plast kajakken.

Kajakker i 3 lags plast sandwich konstruktion har flere fordele frem for den billige måde at producere kajakker på i 1, 2 eller 3 lags plast konstruktion. Bæreevnen øges og kajakken er meget mere komfortabel at ro, sandwichkonstruktionen er også mere isoleret mod kulde, og vægten reduceres væsentligt. Den har et bedre og hurtigere glid gennem vandet.

Du kan se at en plast kajak er i flere lag, når den har en grå-hvid farve indvendig.

Kajakker i et lags plast har en meget kort levetid på 4 til 6 år.

Vælg altid en havkajak med polstrede lårstøtter, da det er det højeste punkt i kajakken, hvor du har kontakt og dermed får meget balance og styring af kajakken. Så selv i små bølger vil lårene have meget kontakt med lårstøtten, så det duer ikke at lårstøtten er et stykke hårdt plast og på nogen kajakker bare en plast eller glasfiber kant.

Glasfiberkajakker i den billige ende kan ikke anbefales, da glasfiberen er i dårlig kvalitet og meget tynd, så den går nemt i stykker eller bliver blød. Samlingerne vil efter få år være utætte, så der kommer vand i lastrum og cockpit. Dette er også et sikkerhedsmæssigt problem, da kajakken så ikke længere er synkefri.

Det er en fejl at tro, at hvis man vælter i kajakken, så vender man på hoved med bunden op på kajakken. Man falder ud, når kajakken når om på siden, hvis den vælter, og der rammer man vandet med svømmevesten på og glider ud af kajakken.

Kajak data du skal være opmærksom på.

Kajakken skal have en længde på ca. 5 meter (480 cm. til 525 cm.) for at være retningstabil og nem at manøvrere, den skal have en bredde mellem 56 cm. og 59 cm. for at være så stabil, at den også kan roes af begyndere.

Det kan ikke anbefales at købe en kajak med en længde under ca. 5 m., da du vil komme til at bruge alt for meget tid og kræfter på at holde retning, det giver en dårlig oplevelse.

Det kan heller ikke anbefales at købe en kajak med en bredde over 60 cm., det gør kajakken tung at trække gennem vandet. Det gør at du bliver træt i armene inden du kommer rigtig i gang, og hvis du skal ro med andre, kan du ikke følge med.

Vælg en kajak med et stort cockpit der gør ind og udstigning nem og giver plads til benene, gerne en indvendig længde på 75 til 80 cm. og til lidt større roere 80 til 85 cm.

Kajakken skal have finne/sværd eller ror, da det giver stabilitet og gør kajakken nemmere at styre i strøm og vind.
En kajak med ror giver den bedste oplevelse for de fleste begynder, da man kan styre kajakken med fødderne, så du kan holde samme rytme hele tiden med pagajen, og ikke skal korrigere med pagajen, når kajakken ikke holder retning.

En kajak i 3 lags plast er en farve udvendig og en anden farve indvendig, hvor 1 lags kajakken er samme farve ud og indvendig. En kajak i 3 lags plast med en længde på ca. 5 meter vejer 26 til 29 kg. hvis kvaliteten skal være god, og i et lags plast vejer den 2 til 4 kg. mere.

Kajakken har ror og sværd, der kan hæves og sænkes fra cockpittet. Havkajak med ror og sværd anbefales til begyndere og letøvede. Roret gør det nemt for begyndere at styre kajakken, og sværdet under kajakken giver god stabilitet i kajakken. Når man får lidt erfaring og begynder at styre kajakken med kroppen, skal man have en kajak med sværd. Med en kajak med ror og sværd undgår du at skulle ud i et kajakskifte, når du får lidt erfaring.

Husk at lugerne på en kajak ikke er helt tætte, så du skal altid have alt du pakker i kajakken i vandtætte poser.

Opbevaring.
Plast kajakker skal helst opbevares i skyggen. Hvis de skal hænges op på væggen, skal de ligge på noget der støtter ca. 3 meter under bunden på kajakken, eller den skal ligge på hovedet med bæringer på lugerne.

Kajak data

 Vi anbefaler.

Vil du bruge kajakken regelmæssigt, anbefaler vi havkajak Coast-Trip 495 i 3 lags sandwich konstruktion, eller havkajak Coast-Trip 520 i 3 lags sandwich konstruktion til større roere

Vil du have en meget stabil havkajak så anbefaler vi  Spirit 500.

Køb en rigtig kajak svømmevest og ikke en alm. svømmevest. En alm svømmevest er længere end en kajak svømmevest, og vil derfor blive skubbet helt op om ørene, når du sætter dig ned i kajakken, da den vil gå imod rygstøtten og kanten på kajakken. (Pakketilbud med svømmevest fra Kajak Import, følger der altid en rigtig kajak svømmevest med)

Alle vores plast havkajakker er nu i den nye plast konstruktion, der har et meget hurtigt glid gennem vandet og er lettere og meget stærkere end den alm. plast uden at gå på kompromis med kvaliteten. Alle vores havkajakker har et stort cockpit med ergonomisk sæde og polstret lårstøtte, og de uv resistent så det holder længere.

Alle vores glasfiber og carbon kajakker er vakuumstøbt, så du får en kajak i den bedste kvalitet, der er let og stærk i konstruktionen. Vi bruger kun det bedste fiber materiale, og alle Splint glasfiber kajakker er med carbon forstærket bund.

Hvis du vil ofre lidt mere på en kajak i glasfiber, anbefaler vi Splint kajakker, da de er lavet i et glasfiber materiale i meget høj kvalitet og er vakuumstøbt.

Der er sket meget inden for design af kajakker de sidste år. Kajakker der er designet inden for de sidste 2 til 3 år har en meget bedre stabilitet og en styrke i konstruktionen, der giver et langt bedre glid gennem vandet og modstår sidevind langt bedre.

Vi sælger ikke oppustelige kajakker, da de ikke har kontakt med vandet. De flyder ovenpå, og det er ikke nemt at holde retning, da de så bliver taget af vind og strøm. Du kan heller ikke ro kajakken rigtigt, da du styrer kajakken med kroppen og kanter den, når du får lidt rutine. Det er umuligt i en oppustlig kajak, hvor man mest sidder og flyder rundt ude på vandet.

 

 

Action__
Path/vejledning_begynder_havkajak
Original Path/vejledning_begynder_havkajak